(0)

1919. Mary Delluc, gepassioneerd door chocolade, wil haar creaties aan de wereld laten zien. In Brussel richt ze op wat later de chocolaterie Mary zal worden. Uitmuntendheid en kwaliteit vormen het begin van een grote traditie.

Om een snoeplustige klantenkring van dergelijke kwaliteit te vinden kiest ze een pand aan de Koningsstraat nr. 126. De ligging is symbolisch omdat het de koninklijke weg is die het paleis van Laken verbindt met het paleis van Brussel.

De ligging die Mary heeft gekozen is ideaal, omdat de koning elke dag door de Koningsstraat gaat. De winkel ligt dus in het hartje van een promenade die zeer op prijs wordt gesteld door edellieden en burgers op weg naar een ontmoeting met de koning.

De chocoladewinkel wordt ook een theesalon, ingericht in de art-decostijl van die tijd. In dit theesalon kan Mary haar passie delen en leert ze de chocoladevoorkeuren van haar klanten kennen.

Gewiekst als ze is houdt Mary de lijst van de favoriete chocolaatjes van elk van haar klanten bij in een gulden boek.

Dit gulden boek komt al snel van pas. In de kelder van de winkel heeft Mary immers een magisch laboratorium ingericht, waar de ze nauwgezet toezicht houdt op de ambachtelijke vervaardiging van prestigieuze chocolaatjes.

Ze waakt zeer streng over de kwaliteit van de grondstoffen en aarzelt niet om een levering cacao te weigeren als die niet aan haar eisen voldoet.

Samen met haar meester-chocolatier creëert ze regelmatig nieuwe recepten.

De pralines van Mary, die met de hand gemaakt en versierd worden, zijn echte juweeltjes.

De legende die ontstaat heeft te maken met zowel de unieke smaak als de schoonheid van de chocolaatjes, die de vorm hebben van oesters en wijngaardslakken, gevuld met heerlijke pralinés waarvan alleen Mary het recept kent.

Karamel, crèmes fraîches, pralinés, gianduja, pure chocolade, melkchocolade, chocolade met koffie, met amandelpasta, met hazelnootpasta, met pistachepasta, met vruchtenpasta’s, likeurpralines, gekonfijt fruit, dragees... een festival van smaken!

Met haar onuitputtelijke creativiteit bedenkt en creëert Mary kleine plakjes pure chocolade, aan weerszijden lichtjes afgerond en zeer lichtjes gewelfd. Dat worden de beroemde kattentongen van chocolade.

Ook al is de kwaliteit van de grondstoffen en de geproduceerde chocolaatjes altijd haar eerste zorg, de extreme verfijning van Mary wordt ook weerspiegeld in de presentatie van haar producten, van de pralinedozen tot de etalages.

Haar pralinedozen zijn echte kunstwerkjes, zeer luxueus, handgemaakt, vaak bekleed met effen of beschilderde zijde, in alle maten en vormen. Klanten kunnen het niet over hun hart verkrijgen de prachtige doos weg te doen, ook al is de laatste praline al lang opgegeten.

Met de etalages is het precies hetzelfde: het zijn echte kunstwerken, ze zijn ingericht in perfecte harmonie met de seizoenen, en beelden altijd verschillende thema’s uit, volgens de maand van het jaar.

Maar we keren terug naar uw smaakpapillen: ter gelegenheid van Pasen heeft Mary het idee opgevat om echte kippeneieren te gebruiken. Daarin werd met een punt een gaatje van enkele millimeters geprikt, waarna ze werden gevuld met de fijnste mengelingen.

Bij de liefhebbers van chocoladebonbons geniet het huis Mary een onberispelijke reputatie. Er worden enkele bijkomende Mary-winkels geopend, namelijk in Oostende, aan de rampe de Flandre, aan de Kustlaan in het Zoute en in Parijs, aan de rue du Faubourg Saint–Honoré nr. 46.

Mary heeft haar droom waargemaakt door de leverancier te worden van het allerbeste Belgische en Franse publiek.

In 1942 mag Mary haar eerste titel van “Gebrevetteerde Hofleverancier van België” in ontvangst nemen.

Mary Delluc, kunstenares en gastronome, zal nooit trouwen en kiest voor haar passie: heel haar leven zal ze doorbrengen in haar ateliers en haar winkels.

We zijn al een stuk in de eenentwintigste eeuw en Mary geniet nog steeds de immense eer lekkernijen te mogen leveren aan het Koninklijk Hof van België.

Deze titel werd twee maal vernieuwd, eerst in 1990, door Zijne Majesteit Koning Boudewijn I en vervolgens in 1994 door Zijne Majesteit Koning Albert II.

Als knipoog naar de geschiedenis bevindt het moederhuis van Mary zich nog altijd aan de Koningsstraat nr. 73, tegenover de Congreskolom.

Om alles efficiënter te laten verlopen bevindt de productiewerkplaats zich sinds 2009 op de zogenaamde Arsenaalsite. Daar zit ze te midden van andere ambachtslieden, grote namen uit de Belgische mode.

Vandaag produceren onze meester-chocolatiers dagelijks en op ambachtelijke wijze de Mary-pralines, gemaakt van ganaches, pralinés, karamel, crèmes fraîches en marsepein. De met de hand gerolde truffels vormen een mooie aanvulling op een gamma pralines bestemd voor kenners.

Elke praline wordt gecreëerd om tot een ultieme harmonie van smaken, aroma’s, texturen en uitzicht te komen.

Uitmuntendheid, traditie en kwaliteit zijn in de wereld van Mary altijd de sleutelwoorden geweest. Dan hebben we het over de keuze van de grondstoffen, het respect voor de recepten van de oprichtster, de verpakking en de bediening van de klanten.

2011 is een scharnierjaar voor de wereld van Mary. Er wordt beslist moderne technieken harmonieus te laten samengaan met een gerespecteerd verleden: alle elementen van de geschiedenis van Mary zijn terug te vinden in de winkels. De stijl van de winkels is geïnspireerd op de art deco. De verfijning wordt tot het uiterste doorgedreven om dit juweeltje te polijsten: het gehamerde glas wordt weerspiegeld in de vergulde muren.

De drapering, symbool van vrouwelijkheid, wordt in elke winkel herhaald. Ze is terug te vinden in elke ballotin, met behulp van zijdepapier, dat voorzichtig wordt geplooid en in de doos gelegd.

Het huis Mary herstelt de dozen van weleer in ere, zoals de Rosine, de doos voor de kattentongen en de vergulde doos. En de klanten… die zijn er dol op.

De droom van Mary Delluc blijft duren, want wie eenmaal een praline van Mary heeft geproefd, is voor altijd verkocht…